Staat uw klok telkens stil of doet hij het helemaal niet meer? Dan zal uw klok hoogstwaarschijnlijk schoongemaakt dienen te worden. Ook een renovatie start met het schoonmaken van het uurwerk.
Wij kunnen allerlei reparaties uitvoeren, ook het opnieuw maken van nieuwe onderdelen.
Schoonmaken houdt in grote lijnen in:
Versleten of beschadigde onderdelen worden gerepareerd, of indien onmogelijk opnieuw gemaakt. Enige lagers (bussen) zijn meestal uitgelopen en worden vernieuwd met messing of bronzen bussen. Voor antieke klokken worden de bussen met de hand gemaakt.
Op verzoek worden ook de kast en wijzerplaat vakkundig gerestaureerd, dit natuurlijk altijd na overleg met u, zodat u nooit voor een verrassing komt te staan. Nadat de klok weer is gemonteerd en afgesteld, zal deze minstens twee weken proef lopen voordat hij bij u thuis wordt afgeleverd. Uiteraard met drie jaar garantie. Wij doen ons best om de geschiedenis van uw antieke klok te achterhalen. U zult dan weer jaren plezier hebben van uw klok.
Uw klok wordt altijd “waterpas” afgesteld voordat deze aan u afgeleverd wordt. Toch kan het, met name bij tafelklokken, voorkomen dat de tafel, kast of schouw waarop de klok geplaatst wordt niet helemaal 100% waterpas is. In dat geval kan u dit in principe zelf corrigeren, zoals aangegeven in de twee onderstaande video’s.
Tafelklok: https://youtu.be/DPsuw7jyv-s
Wandklok: https://youtu.be/5ck_nMcnbvY
In veel gevallen kunt u zelf de klok ook “recht tikkend” afstellen door de gaffel (waar de slinger aan hangt) iets naar rechts of links te drukken, net zo lang tot de klok weer met een regelmatige tik loopt. Maar let op: bij antieke klokken, vooral bij exclusieve Franse Pendules, kan dit schade aan het uurwerk veroorzaken. Daarom is bij antieke klokken deze methode niet aan te bevelen.